Geschiedenis


In een periode waarin de Lierse borstelnijverheid méér dan 20 fabrieken telde, werd in 1926
" Borstelfabriek Vermeylen " opgericht. Het bedrijf werd geleid door 1 eigenaar en was gevestigd aan de Hazenstraat. In 1934 werkte de broer van de eigenaar zich in het bedrijf.
Rond die periode stelde Vermeylen ongeveer 20 personeelsleden tewerk en werd de eerste " stansmachine " aangekocht. Daarvóór werden enkel borstels vervaardigd door middel van handwerk.
In 1937 werd het bedrijf grotendeels vernietigd door een brand en werd men verplicht uit te kijken naar een andere locatie. Ondertussen verliet ook de oprichter het bedrijf.
De overblijvende eigenaar, geflankeerd door zijn zoon ( Piet Vermeylen), besloot om te verhuizen naar een nieuw pand aan de toenmalige Vaartlaan.
Het bedrijf begon helemaal te floreren met de uitbraak van WO II. Vezels, die aanvankelijk vanuit verre landen werden geïmporteerd, mochten het land niet meer in en werden vervangen door materiaal dat lokaal groeide. De kwaliteit was echter niet zo goed en slijtage van de vezels, vooral afkomstig van de Kempen, lag hoger. Een stijging van de productie was daar een logisch gevolg van en het bedrijf kon zich meer profileren in het borstelwereldje.
Op het einde van WO II, verhuisde Vermeylen naar de Maanstraat.
Tien jaar later liet vader Vermeylen het bedrijf over aan zijn zoon Piet. De decennia nadien werd de Lierse borstelnijverheid, mede door de verdere automatisatie, gekenmerkt door een dalend personeelsbestand en verdwenen meer en meer borstelfabrieken in het Lierse.
Rond de jaren zeventig telde de stad Lier nog maar enkele borstelfabrieken en kocht Vermeylen een mengelmachine aan, die in staat was om vezels te mengelen en deze te gebruiken als basis voor de straatvagers.
In 1968 voegde Paul Vermeylen zich aan de zijde van zijn vader Piet.
Aan het einde van de tachtiger jaren groeide het bedrijf uit zijn voegen en verhuisde het voor een laatste keer naar de Lierse industriezone in de Mallekotstraat.
Ondertussen huist BVBA Vermeylen, sinds 1994, met Geert Vermeylen reeds de 4° generatie van borstelmakers in haar rangen.
Naast het traditionele gamma van onderhoudsborstels, bieden wij ook een waaier aan van industriële borstels die op maat gemaakt worden volgens de wensen van de klant. Zo kunnen wij enerzijds bestaande borstels ( cilindrische, latten of andere) hervullen en anderzijds nieuwe borstels produceren ( ook in kleine aantallen) met de gewenste specificaties.