Grondstoffen


borstels

Bahia ( Brazilië)

Afkomstig van de lianen van de palmboom die soms wel tot 5 meter hoog kan groeien. Hierdoor is het bovenste van de geoogste vezel zacht en het onderste vrij hard. Zodoende worden meestal beide zijden met elkaar gemixt en bekomt men een stugge vezel die uitermate geschikt is voor zwaar werk.

In tegenstelling tot zijn kunststof varianten is de bahia vezel resistent tegen water, hoge temperaturen , wrijvingen , vele oliën en andere chemicaliën. De grootste kwaliteit van deze vezel is echter zijn veerbaarheid en stugheid. Puur of gemixt met bv palmyra fiber kan u zich geen betere straatbezem bedenken !

bahia

Kokosvezel ( Sri Lanka)

Van de kokosnoot wordt werkelijk alles gebruikt : het vruchtvlees ( copra) en de melk worden gebruikt in allerlei snoepgoed en voedselbereidingen , de bast wordt gebroken en gemalen waardoor deze onder andere dient als kokosbriketten. Het stof ( coco-peat) , dat voortkomt uit de produktie van de bast en de vezels,  wordt dan geperst en dient als compost. Als laatste worden dan de zachte vezels gebruikt voor de productie van touwen en deurmatten. De overige harde vezels zijn na diverse procedés geschikt voor borstelproduktie. Kokosfiber is een lichte taaie vezel en is uitermate geschikt voor medium zachte bezems. Het absorbeert redelijk goed water en dankzij het " waxen " is de vezel goed resistent tegen vele olieën en andere chemicaliën.

kokos

Palmyra fiber ( bassine) India

De vezel van deze boom , die tot 100 jaar kan worden , is sterk en beschikbaar in verschillende kwaliteiten van medium zacht tot medium hard.

Palmyra fiber is een sterke vezel en veert gemakkelijk terug waardoor deze geschikt is voor meeste straatbezems en zwaar werk. De vezel wordt onttrokken van het onderste deel van de palmstengel.

Gemengeld met tampico fiber of ppn kennen we deze variant beter als union mix. Gezien deze vezel meestal wordt gemixt met andere vezels en olie , is palmyra fiber goed resistent tegen vele oliën en andere chemicaliën.

Palmyra

Sherbro ( Sierra Leone)

Afkomstig van de bladeren van de palmboom is deze piassava-variant  uit West Afrika een zeer sterke vezel en onbruikbaar om puur te verwerken als bezem. Men kent deze vezel beter als gemixt met de palmyra fiber als " Africa Mix ". Deze mix wordt meestal gebruikt voor de straatbezem en zwaar werk. Helaas moet deze mix de dag van vandaag onderdoen voor zijn goedkopere en kwalitatief mindere variant " bassine mix ".

Sherbro

Tampico fiber ( Mexico)

De tampico vezel is afkomstig van de Agave Lecheguilla plant en groeit enkel in de Mexicaanse woestijn. De vrucht die uit deze cactussoort groeit kan wel tot 1m50 groeien en net als de bahia vezel worden de bovenste top en het onderste bodem gemixt om een goede stevigheid te bekomen.

Gezien zijn absorberende eigenschap is deze vezel uitermate geschikt voor schuurborstels , asfaltborstels en zelfs opboenend werk.

Tampico

Nylon

Deze kunststofvezel is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten waarvan 6.6 en 6.12 de meest gekende zijn. Diameters en kleuren zijn in een grote diversiteit te verkrijgen.

Nylon 6.6 absorbeert ongeveer 10% water, is resistent tot 120° Celsius en diverse chemicaliën

Nylon 6.12 absorbeert ongeveer 3% water , is kwalitatief beter dan zijn 6.6 variant en wordt meestal gebruikt voor de produktie van tandenborstels.

PVC

Deze kunststofvezel is verkrijgbaar in verschillende diameters en kleuren zijn in een grote diversiteit te verkrijgen.

Doordat de grondstoffen voor pvc redelijk goedkoop zijn , is deze vezel terug te vinden in allerlei borstelwerk. PVC vervormt reeds vanaf al 65° Celsius en absorbeert 0 % water.

Door zijn poreus karakter is deze vezel niet geschikt voor hygiënisch borstelwerk

PVC

PPN

Deze lichte kunststofvezel is verkrijgbaar in verschillende diameters en kleuren zijn in een grote diversiteit te verkrijgen. Deze vezel is terug te vinden in allerlei borstelwerk en mengelingen met natuurlijke vezels.

PPN is resistent tot 120° Celsius en absorbeert 0 % water.

 

PBT  /  PET

Deze kunststofvezel is verkrijgbaar in verschillende diameters en kleuren zijn in een grote diversiteit te verkrijgen.

PBT en PET zijn resistent tot 120° C en absorbeert 0 % water.

In tegenstelling tot zijn andere kunststof varianten zijn de produktiekosten en kwaliteit van de grondstoffen van deze vezels hoger. De PBT-vezel dient specifiek voor hygiënisch borstelwerk

Varkenshaar ( China)

Varkenshaar is enkel afkomstig uit de Chinese regio omdat de lokale varkenssoort meer rugharen voorbrengt dan zijn " kale " Europese variant. Dankzij zijn unieke eigenschappen is deze vezel sterker en elastischer dan andere dierlijke vezels. De onderkant van de vezel is dik terwijl de top van de vezel meer een gespleten punt heeft. Deze eigenschap zorgt ervoor dat varkenshaar uitermate geschikt is voor allerlei verf - en uitstrijktoepassingen. De punten zorgen ervoor dat een verfborstel de verf vasthoudt en geleidelijk weer afgeeft.

Varkenshaar

Paardehaar ( Paraguay en China)

Paardehaar kent men in 2 verschillende kwaliteiten : de haren van de staart of van de manen.

De vezel is vrij stug en heeft een antistatisch karakter. Meestal wordt deze vezel gemixt met een kunststofvezel om meer elasticiteit te geven.

paardehaar

( met dank aan al onze grondstoffenleveranciers)